» Projenizin durumunu takip edin...
 

...........................................................
 
 

DEVAM EDEN PROJELER

HYUNDAI İZMİT
(
AKTİF ARITMA)

ARITMA İLAVE TESİS
MCC, OTOMASYON VE SCADA

GÜRAL PORSELEN
(
ATLAS TEKNİK)

INVERTER KONTROLLÜ
4 KOMPRESÖR
OTOMASYON SİSTEMİ

 

IEEE 1159:2009'a göre Güç Kalitesi Tanımları

Geçici Olaylar :
Geçici olay tanımlaması güç sistemlerinin analizinde uzun süredir kullanılan bir kavramdır. Frekansın 3 MHz'ye kadar ulaştığı çok kısa süreli olaylardır. Gerilimin dalga formunda görülen geçici olay darbe şeklinde ve salınımlı olmak üzere iki kısımda incelenebilir.

Darbeler akımda ve/veya gerilimde meydana gelen ani ve tek yönlü (pozitif veya negatif) bozulmalardır. Darbe şeklinde geçici değişimlerin sebebi genellikle yıldırım olaylarıdır. Ayrıca rezonans devrelerini etkileyebilir ve salınımlı geçici bozulmalara sebep olabilir.

Salınımlı geçici olaylar ise akımda ve/veya gerilimde meydana gelen, çift kutuplu yani hem pozitif hem de negatif değerler alan bozulmalardır. Akımın veya gerilimin çok hızlı bir şekilde polaritesinin değişmesidir. Ayrıca bu tür bozulmaların ölçümü yapılırken temel frekans bileşeni içerip içermediğinin belirtilmesi önemlidir. Salınımlı geçici olaylar, düşük, orta ve yüksek frekanslı olmak üzere üçe ayrılırlar. Temel frekans değeri 500kHz'den büyük ve süresi 5μs' ye kadar olan bozulmalar yüksek frekanslı salınımlı geçici olaylardır. Büyük çoğunlukla anahtarlama olayları sonrasında görülmekle birlikte sistemin, darbe şeklinde geçici olaylara verdiği cevabın sonucunda da oluşabilmektedir. Güç elektroniği devreleri, haberleşme ve snubber devreleri nedeniyle gerilimde salınımlı bozulmalar oluşabilmektedir. Temel frekans değeri 5-500kHz ve süresi 20μs' ye kadar olan bozulmalar ise orta frekanslı salınımlı geçici olaylardır. Temel frekans değeri 5kHz'den küçük ve süresi 0,3-50ms

aralığında olan bozulmalar ise düşük frekanslı geçici olaylardır. Orta ve düşük frekanslı salınımlı bozulmalar güç sistemlerinin iletim ve dağıtım aşamasında özellikle kondansatör gruplarının enerjilendirilmesi sırasında görülmektedir.

 

© 2009 Seri Mühendislik, Her hakkı saklıdır.  


Seri Engineering Industry & Trade Inc.