» Projenizin durumunu takip edin...
 

...........................................................
 
 

DEVAM EDEN PROJELER

HYUNDAI İZMİT
(
AKTİF ARITMA)

ARITMA İLAVE TESİS
MCC, OTOMASYON VE SCADA

GÜRAL PORSELEN
(
ATLAS TEKNİK)

INVERTER KONTROLLÜ
4 KOMPRESÖR
OTOMASYON SİSTEMİ

 

Harmoniklerin Etkileri

Harmoniklerin Etkileri :
Harmonikler, sadece yüklerin dalga şekillerinde bozucu etkilerde bulunmayıp aynı zamanda güç sistemindeki elemanlar üzerinde de olumsuz etkilere neden olmaktadır. Motorlar, generatörler, transformatörler, kondansatörlerde ilave kayıplara neden olmakla birlikte bu elemanların zarar görmesine veya devre dışı kalmasına da neden olabilirler. Senkron ve asenkron motorlarda salınımların oluşması sebebiyle aşırı ısınmalar ve ek gürültüler oluşmaktadır.

Ek kayıpların oluşması ve gerilim düşümünün artması sebebiyle güç üretimi, iletimi ve dağıtımında verim azalacaktır. Ayrıca harmonikler sebebiyle sistemde temel frekansın dışında farklı frekans bileşenleri olacağından rezonans olayının meydana gelme olasılığı artacaktır. Rezonans sonucu oluşabilecek yüksek akım ve gerilimler şebekeye bağlı eleman ve yüklere ciddi zararlar verecektir.

Şebekenin temel frekansı için tasarlanmış kompanzasyon gruplarındaki kondansatörler, harmonik frekanslarında düşük direnç göstermeleri sebebiyle aşırı akım çekerek zarar görürler. Mikroişlemciler gibi hassas elektronik elemanlar hatalı çalışarak kontrol sistemlerinde bozulmalara sebep olurlar. Sesli ve görüntülü iletişim araçlarında parazit ve gürültü görülür.

Aydınlatma elemanlarında ve monitörlerde titreşime sebep olarak insan sağlığına doğrudan etki ederler. Ayrıca floresan lambalarda kulağın duyabileceği gürültülerle birlikte demir kayıplarının artışında etkindir. Harmonikler ayrıca koruma ekipmanlarının hatalı çalışmasına ve cihazların ömrünün kısalmasına da sebep olmaktadır.

Bu zararlı etkilerin azaltılması için çeşitli standartlar oluşturulmuştur. Harmoniklerin standartlarla sınırlandırılması, sistemde oluşan ek kayıpların azaltılması, kullanılan cihazların tam kapasitesinde çalışabilmesi ve oluşabilecek zorlanma ve arızaların giderilmesi bakımından son derece önemlidir.

 

© 2009 Seri Mühendislik, Her hakkı saklıdır.