» Projenizin durumunu takip edin...
 

...........................................................
 
 

DEVAM EDEN PROJELER

HYUNDAI İZMİT
(
AKTİF ARITMA)

ARITMA İLAVE TESİS
MCC, OTOMASYON VE SCADA

GÜRAL PORSELEN
(
ATLAS TEKNİK)

INVERTER KONTROLLÜ
4 KOMPRESÖR
OTOMASYON SİSTEMİ

 

Fiber Optik Kablolar

Fiberoptik kablolar merkez yol içinde akan ışık sinyalleriyle haberleşilir. Bu yüzden elektromanyetik girişimlerden etkilenmezler. Merkez yol ve kılıf kabloya girişte ışık sinyaline kılavuzluk ederek giriş açısının kritik açıdan büyük açıyla girmesine olanak sağlar. Isık daha sonra kabloda minimal enerji kaybı olacak şekilde iletilir.

Ufak ışık sinyalleri kablo içinde absorbe edilir. Uzak mesafelerde veri iletişimi için amplifier yada repeater kullanılmalıdır. Veri iletimi bakır kabloya göre cok hızlıdır. 10Gbps hızlar mümkündür. 

 

Fiberoptik kablo parametreleri

 

  • Güç kaybı

Multimode kablolarda güç kaybı dalgaboyu ve fiber yapısına bağlıdır. 850nm dalgaboyunda 3-8db/km, 1300nm dalgaboyunda ise 1-3db/km dir. Single mode fiberde ise güç kaybı 1300nm de 0,4-0,6db/km,1550nm de 0,25-0,35db/km dir.

 

 

  • Çap

Multimode için fiber çapı ya 50 yada 62,5 mikrondur.Single modda 8,5 mikrondur.Multimode fiber de ışık dalgaları birden fazla yoldan hareket ederler bu durum alıcı tarafında distorsiyonlara neden olur.Single modda ise merkezi yol o kadar incedirki aynı anda sadece bir ışık dalgası hareket eder.İletim hızları 50Gbps a kadar çıkabilir.

 

  • Dalgaboyu

Fiberoptik sistemler üç dalgaboyunda işletilirler.850nm.,1300nm,1550nm. Kısa dalgaboylarında güç kaybı daha fazla oluşur. Bu nedenle kısa mesafelerde 850,1300nm dalgaboyunda multimode ve ışık kaynağı olarak LED kullanılır. 1550nm dalgaboylu fiber uzun mesafelerde laser kaynaklı single mode kablo ile kullanılır.

Fiberoptik kabloları bağlamak

Fiberoptika kablo bağlantıları konnektör ve ekleme birimleri ile yapılır.Ekleme birimleri kalıcı bağlantılarda kullanılır(iki fiberin birbirine bağlanması gibi). Konnektör ise tak-çıkar işleminin sık olduğu yerlerde kullanlır.

Fiber bağlantı noktalarındaki sorunun temel parametresi güç kaybıdır. Bağlantı sorunlarının temel nedenleri aşağıda incelenmiştir:

  • İki fiber merkezi yolun karşılıklı gelmemesi,
  • Merkezi yol çaplarındaki farklılık,
  • Fiberler arasındaki açıklık,
  • Fiber sonundaki yansımalar.

Gelen fiber kablonun patch panel ve distribution frame girişi üç şekilde olabilir. Birincisi, fiber kablonun bükülme yarıçapı çok küçük ise her fiberi patch corda ekleme birimi yöntemi ile bağlamaktır.Bu yöntemle gelen fiberdeki gereksiz stresler azalacak ancak ekleme birimi yöntemi ile kayıplar artacaktır

İkinci metotta breakoutbox patch cord içinde breakoutbox kullanarak kablonun damarlı hale döndürülmesidir. Ekleme birimi olmadığından kayıplar azalacaktır.

 

© 2009 Seri Mühendislik, Her hakkı saklıdır.  


Seri Engineering Industry & Trade Inc.